Österrikes skolsystem

Haft min första dag på denna termins praktik idag, ”Schulpraxis”. Vi ska tillbringa varje torsdag förmiddag på en skola här i Wien, väldigt intressant. Och jag må säga att det är en helt  ny upplevelse, dem har ett helt annat system i det här landet.

Läraren jag är hos har engelska och biologi, men på torsdagar är det bara engelska som gäller. Väldigt skönt enligt mig. Jag har engelska med en klass 3 och en klass 2. Hur gamla är eleverna? 11-13 typ. Österrikes skolsystem är mer än förvirrade just nu… De går i ett system fram till de är 10, och sedan får deras föräldrar välja mellan 2 system. I det ena vilket den skola jag är på går elevena fram till 15års ålder. Har inte namnet på det nu dock. I det andra kallat ”gymnasium” går eleverna fram till 18års ålder. Så det är olika hur länge eleverna går i skolan tydligen.

Politiker vill ändra detta och enbart ha ett system för att det är så dyrt med 2. Men folk överlag vill ha kvar det, ”det har ju alltid varit så här och det funkar”… Att sätta sig in i detta lär ju ta ett tag, men väldigt intressant att få en inblick i. När jag har koll på detta så ska jag försöka redogöra för detta komplicerade system.

Det finns utöver detta rätt många skillnader från den svenska skolan, bla så tilltalar eleverna inte sina lärare med förnamn. Här är det Miss, Mrs eller Mr + efternamn som gäller. Det gäller i och för sig mig med i skolan, det är noga med titlar.

Just det. Grattis Viktoria och Daniel till den lilla prinsessan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s