Ett stycke filmhistoria

Fredagen förra veckan till skolan tillbringade jag med ett att se ett stycke filmhistoria, nämligen en av de det mest kända österrikiska filmerna genom tiderna. Den kom för sådär 50år sedan och utspelar sig i Wien tiden efter WW2. Filmen blev Oscarsbelönad och är känd över hela världen. Vi såg den delvis för att få se en bra film, men även för att vi som internationella studenter skulle få se hur Wien såg ut efter kriget.

Filmens titel? ”Die dritte Mann”. Den tredje mannen på svenska. Den är tydligen så pass populär så man kan ta en guidad tur från Karlsplatz, mitt i centrum och besöka de ställen som filmen spelades in. Känns som att jag klarar mig utan just den turen, men kan tänka mig att många skulle tycka att det var intressant om jag gillar filmen.

Själva filmen var bra, kanske inte riktigt det jag föredrar att se. Skulle inte direkt dra på den hemma en lördag kväll, men för att lära sig något om landet jag bor i just nu var den perfekt. Fick även se den på engelska, med tysk text. Allt för att alla skulle förstå, vi har dem som är sämre på engelska än vad jag är på tyska.

Även om man inte har sett filmen, så är det mycket möjligt att man har hört musiken från den. Filmmusiken har även den blivit väldigt känd och använts i många olika sammanhang. Jag har hört musiken tidigare men hade då ingen aning om att den kom från en film.

Se en österrikisk svartvit film på engleska med tysk text var en ny upplevelse. Är det något jag är med här så är  det ny upplevelser i alla fall!

Trailer för filmen!
http://www.youtube.com/watch?v=c9V_T7Lrfb0

Musiken!
http://www.youtube.com/watch?v=jLojTIkjJqQ

Annonser

En reaktion på ”Ett stycke filmhistoria

  1. Musiken låter lite bekant, så den har nog inte passerat mig förbi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s