Alltså tyska…

Alltså detta med att lära sig Tyska… Kanske skulle ha pluggat lite bättre de åren jag läste tyska inser jag nu, då kanske det skulle gå lättare nu. Men samtidigt så vetifan alltså om det skulle va lättare att böja verb i så fall. För hur ofta sitter man hemma en lördags kväll och böjer verb på tyska bara för att det är roligt? Jag kan föra en enkel konversation på tyska nu i alla fall, typ beställa mat och liknande enkla saker.

Förstår dock betydligt mer än jag kan prata,. Och så kan man ju så klart inte tex använda samma fras för att hälsa i en affär i alla tysktalande länder. Det vore ju onödigt. Det tog ett tag innan jag insåg att ”grüss gott” som alla säger här är en hälsningsfras som används flitigt i affärer. Väldigt typiskt Österrike!

Men börjar få kläm på hälsningsfraserna nu. Men dessa verb alltså, jag blir galen på dem. Pluggade på dem under helgen och kände att jag hade kläm på det. Men idag på lektionen så lyckades jag så klart bland ihop alla former… Så nu ska jag rå plugga verbböjningar på tyska, det låter väll roligt?

Men varje gång jag lyckas föra en hel konversation på tyska känner jag mig extremt nöjd! Allt kanske inte blir helt rätt alla gånger, men som läraren uttryckte det idag, ”Det viktiga är att ni kan göra er förstådda!” Det är det som är målet!

Men att prata 3 språk samtidigt är en aning förvirrande, så det händer att jag lyckas få i svenska, engelska och tyska i samma mening… När det råkar slinta med ett svenskt ord tittar dem en aning konstigt på mig och undrar, vad sa du nu? Men i stort sett alla är i samma situation så det kan bli rätt roligt språkmässigt ibland, spec eftersom det är några som knappt förstår ett ord ett engelska.

Min tyska kurs går till så att som pratar tyska flytande agerar ”lärare” åt oss andra. Ett väldigt effektivt sätt måste jag säga, läraren i kursen ger oss uppgifterna för veckan och håller en del genomgångar. Men annars jobbar vi i par. Min ”lärare” Lucie från Polen pratar sämre engelska än vad jag pratar tyska… Det kan ju låta en aning komplicerat, men på något vis lyckas vi ändå förstå varandra. Hon lär mig tyska och jag hjälper henne med engelskan, perfekt kombination!

Om jag kanske skulle se en film ikväll? I studiesyfte!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s