I fredags i skolan fick vi en genom gång av hur Österrikes skolsystem ser ut, och det var ju minst sagt komplicerat. Första åren var ju lätt att förstå men när eleverna kommer till år 5 så finns det helt plötsligt 3! olika alternativ att välja på. Här måste alltså deras föräldrar välja vilket system de ska sätta sina barn i. Och några år senare är det dags för nästa val.
Känns rätt skönt att vi i Sverige enbart behöver välja vilket gymnasieprogram man ska gå. För att behöva välja skolform med känns lite väll jobbigt. Ska fram göra en jämförelse mellan Sveriges och Österrikes skolsystem så då kan nog föreläsning om detta i fredags vara en bra grund. Det finns mycket som skiljer sig och sätta sig in detta gör man inte på kvart direkt.
För en överblick hur detta system ser ut!
http://www.oead.at/fileadmin/oead_zentrale/willkommen_in_oe/Bildungssystem/Education_System_WEB.pdf
Ska försöka mig på en kort förklaring här nu.
- Kindergarten alltså förskola
- År 1-4 i volkschule, där går eleverna mellan 6-9års ålder.
- Skolår 5-8 alltås mellan 10-13 har de 3 alternativ. Hauptschule, Neue Mittelchule eller Allegemein bildende höhere Schule (AHS). Detta är ett val som deras föräldrar måste ta.
- Efter dessa 8 kan eleven om så önskas sluta skolan. Den obligatoriska skolan är endast 8 år här.
- Forsätter de har 4 alternativ, som jag inte helt har förstått mig på än. Av dessa 4 skolformer är det inte alla som ger behörighet att söka till universitet. Men även om de gått på en skola som inte ger behörighet kan de senare läsa in den behörigheten för att kunna söka.
- När det kommer till universitet så finns det även där flertalet val beroende på vad man ska läsa och vilken examen man vill ha möjlighet att ta.